Inspiratie

De waarheid is een glibberig pad- Fantastische anekdote!

De waarheid is een glibberig pad. Afgelopen weekend las ik een oud, filosofisch verhaal uit India (van John Godfrey Saxe, 1816 – 1887) dat ik jaren geleden ook al eens gelezen heb. Prachtig om dat even te delen. De titel van het verhaal is: ‘De blinde mannen en de olifant’.

Het gaat over zes blinde mannen die op hun levensweg tegen een olifant aanlopen. Iedere blinde man schept vervolgens zijn eigen realiteit over de olifant op basis van zijn eigen (beperkte) perceptie en ervaring.

De eerste blinde man die op zoek ging naar een olifant, struikelde, kwam tegen zijn flank aan en bezwoer dat een olifant groot en massief was. De tweede blinde man kwam in aanraking met zijn slagtand en vertelde iedereen dat een olifant scherp en rond is als een speer. De derde blinde man pakte per toeval de slurf van de olifant en beweerde dat de olifant op een slang leek.

Voeg de bevindingen van de andere blinde mannen, die achtereenvolgens het oor, de staart en de knie beet hadden er maar aan toe en je kunt wel invullen hoe de rest van het verhaal verloopt.

De enige waarheid

Zo’n heerlijk stukje storytelling werkt super krachtig om een punt duidelijk te maken. De blinde mannen staafden hun beweringen op basis van wat zij DACHTEN te ervaren.

Je overtuigingen en conditioneringen kunnen tot verkeerde conclusies leiden. In het verhaal beweren de blinde mannen dat wat zij hadden ervaren de ENIGE WAARHEID was. Al het andere werd buitengesloten. En op een bepaalde manier hadden ze gelijk: voor hen was het de enige echte waarheid. Alleen zagen ze maar een stukje van het geheel.

In deze anekdote zit ook een waarschuwing besloten. Bijvoorbeeld als het gaat om religie. Voor iedereen die beweerd dat hun godsdienst ‘de enige echte’ is. Als enige DE waarheid bevat. Wees bescheiden en nederig genoeg om te beseffen dat je ALTIJD maar een klein stukje van het plaatje ziet. Niemand van deze blinde mannen zag de hele olifant en zo is het ook met het leven in het algemeen.

Je ziet altijd maar een klein stukje van het plaatje en die is gebaseerd op je perceptie. Gebaseerd op je overtuigingen en conditioneringen. Er zijn altijd meerdere waarheden. Dat is leven vanuit hoger perspectief. Leven vanuit “EN”.

Waarheid

Ooit schreef ik in mijn boeken over de existentiële grondhouding en de grondhouding van de dialoog. Deze eerste grondhouding sluit al het andere uit, no matter what. Veilig en vertrouwd. Één waarheid omarmen en hopsa, de rest op de brandstapel of hoofd eraf. Klaar ermee. Je stopt met onderzoeken.

De andere grondhouding gaat uit van het principe dat je denkt dat iets op een bepaalde manier in elkaar zit, maar staat wel open voor het geluid van de ander. Okay laat maar horen hoe jij denkt dat het zit en dan beslis ik wel voor mezelf of ik het daarmee eens ben en of er een kern van waarheid in zit.

Zelfontwikkeling

Om op je pad van zelfontwikkeling verder te komen, is het belangrijk dat je je eigen waarheid volgt. Je eigen innerlijk weten. Maar als je zes keer tegen een gesloten deur aanloopt en je blijft beweren dat de deur open is, terwijl je hele gezicht inmiddels bont en blauw is, moet je je toch afvragen of dat het misschien toch klopt als iedereen tegen je zegt dat de deur dicht is…

Voor de zekerheid: dit is een metafoor voor alles in je leven verliezen en toch op dezelfde manier door blijven gaan 🙂

Als je moe bent van het tegen de deur aanlopen, overweeg dan in ieder geval de mogelijkheid dat dingen misschien anders in elkaar zitten dan je in eerste instantie gedacht had.

Zeker, daar is veel moed en kracht voor nodig, misschien moet je over je trots en (gekrenkte) ego heen stappen, maar het maakt dingen wel een stuk aangenamer in je leven. De bekende uitspraak ‘Wil je succesvol zijn of gelijk hebben’ is niet voor niets zo bekend.

Eigen puzzel

Als je steeds tegen dezelfde deur aanloopt, dan kan ik me voorstellen dat je gezicht wel wat rust kan gebruiken 🙂 Reis dan een stukje met ons mee. Pas eens wat van de dingen toe waarover we schrijven. Laten we samen op zoek gaan naar de hele olifant. Onderzoek hoe jij je eigen puzzel het beste kan leggen. Pak de stukjes die je nodig hebt. Geef niet op.

Uiteindelijk vormen staart, slagtand, slurf, flank, oor en knie samen met de rest van het beste beest jouw puzzel: de hele olifant (die er al die tijd al was). Heel en compleet. Net als jij.

Franklin Leers
Franklin is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.

    Comments are closed.

    This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  More