Team

Nikkie Freeke

Change
September 2016, ik zit op de bank het een ander op te zoeken over The Green Happiness, Een boek met gezonde en vegan recepten waar ik veel over gehoord had. Op dat moment ben ik namelijk op zoek naar inspiratie voor gezonde recepten. Ik kom snel aan en heb in mijn leven al menig dieet geprobeerd. Het leek me dus een goed idee om nieuwe gerechten te leren kennen.

Mijn vriend komt ondertussen naast me zitten. Ik deel mijn bevindingen met hem en vertel dat ik overweeg het boek te kopen. “Als je denkt dat je er wat aan hebt moet je het zeker kopen”, was zijn reactie. Zo gezegd, zo gedaan, ik bestelde meteen twee boeken.

Wanneer het boek in huis is en we er samen doorheen bladeren. Zien we dat je ook een 50 dagen programma kunt volgen. Hij moedigt me aan en zegt dat we dat gewoon moeten proberen. En dan niet ik alleen, maar wij samen. Wat heerlijk dat hij dat voorstelt, dat hij dit samen met mij wilt gaan doen!

We springen in het diepe: enkel veganistische recepten; een keuken waar we nog niet bekend mee zijn, véél tijd ín de keuken, veel nieuwe producten en ingrediënten en tegelijkertijd een druk leven als twee zelfstandigen. 

Waarom ik dit vertel? Omdat dit het beste besluit is dat we ooit hebben gemaakt! Het heeft letterlijk ons leven veranderd.

Na twee of drie weken begonnen we ons al heel energiek te voelen. Vrienden en familie konden dit zelfs al aan ons zien. Als ondernemer maak ik soms extreem lange dagen en kon ik heel moe en uitgeput thuis komen. Maar met deze hele nieuwe levensenergie kwam ik heel anders thuis na zo’n lange dag. Voor m’n gevoel kon ik echt alles aan! 

En weet je waar ik ook zo blij van werd? De kilo’s vlogen er vanaf! 

In totaal verslonden we 3 boeken van 50 dagen achter elkaar en wilden we niet meer anders dan zo gezond en bewust leven.

De boeken hebben ons bekend gemaakt met veel lekkere en gezonde recepten en hebben ons doen ervaren hoe fijn het is om vegan te eten. En wat je daar van je lijf voor terug krijgt. 

Nu doen we het op onze eigen manier met ook recepten van onszelf, andere kookboeken en internet. We hoeven er nauwelijks nog over na te denken of bij stil te staan. De vele food-preppings zitten verweven in onze dagelijkse handelingen en kosten geen moeite meer. 

Action
Deze change of lifestyle maakte meer in mij los dan alleen een ander voedingspatroon. Ik leerde hoe fijn het is om goed voor jezelf te zorgen, en dat je samen met je lichaam één team bent.

Dat je lichaam je heel veel duidelijke signalen geeft en dat je, als je daarnaar luistert, super goed en lekker in je vel zit. Dit had ik nog nooit eerder zo gevoeld en ervaren. 

Ik kreeg behoefte om meer te sporten en schroefde het aantal sportmomenten in de week op. 

En ja, we stonden heel veel in de keuken, wat soms echt niet altijd handig uitkwam. Maar daar hebben we eigenlijk nooit teveel bij stil gestaan, omdat we er zoveel meer voor terugkregen. 

Sindsdien kopen we bijna geen voorgefabriceerd eten meer. We maken elke maaltijd zelf, met zoveel mogelijk verse en gezonde producten. En nog steeds vegan, want dat doet me zoveel fitter voelen. Nu sport 4 á 5x in de week en ben 40 kilo lichter dan 4 jaar geleden. Haha, ja echt je leest het goed, 40 kilo lichter! Mensen van vroeger herkennen mij soms niet meer, en iedereen die ik nu leer kennen kent me alleen met deze nieuwe ik.

Balance
Heel soms maak ik toch een uitzondering. Wanneer ik buiten de deur eet wil ik soms toch even genieten van een heerlijk stukje kaas, vis of andere gerechten die we thuis niet maken. Mijn schoonvader maakt bijvoorbeeld de aller lekkerste Indische-saté, daar eet ik zo nu en dan toch een stokje van mee. Maar dit zijn echt uitzonderingen op de regel, en komen niet vaak voor. Ik zeg dus ook vaak dat ik voor 99% vegan eet.

Movement
Zo’n verandering in lifestyle gaat gepaard met meer veranderingen. Ik ging steeds bewuster in het leven staan. Documentaires en artikelen over de verknipte voedselindustrie en hoe slecht dit voor de aarde is, deden me des te meer bevestigen dat ik al zo goed bezig ben. Ik werd bewuster over wat je zelf kunt bijdragen en hoe makkelijk dit vaak kan zijn. Hoe kan ik er voor zorgen dat mijn eigen voetafdruk zo klein en bewust mogelijk is?

Ik begon met het scheiden van plastic en het kopen van zoveel mogelijk zero-waste producten (zoals shampoo bars bijvoorbeeld, zo’n kleine en makkelijke verandering). Het zijn kleine en simpele stapjes maar ook die dragen bij en zijn juist zo makkelijk aan te passen in je dagelijkse leven.

We begonnen onze koffietentjes en restaurants zorgvuldiger uit te kiezen en ik begon een nieuw Instagram account: @nikkieswereld. Hier deel ik lekkere recepten om anderen te inspireren en te laten zien hoe makkelijk en lekker verantwoord- en veganistisch-eten kan zijn. Het is letterlijk een kijkje in mijn keuken en mijn dagelijkse leven in de hoop anderen te inspireren en te laten zien hoe ik het doe. En vooral; wat het met mij doet.

Mijn reis in bewustwording is nog maar op z’n startpunt denk ik zo. Er is nog zo veel meer wat je met gemak aan kunt passen en waardoor je toch je steentje bijdraagt aan een mooiere wereld. 

Momenteel word ik steeds bewuster over de fashion-industrie en de enorme impact hiervan op het klimaat en de mensen in erbarmelijke omstandigheden die het voor je maken. 

Ik probeer vanaf nu alleen nog nieuwe kleding te kopen als ik het écht nodig heb. En als ik dan wat koop dan is dat het liefst duurzaam en eerlijk geproduceerd. Ze noemen dit ook wel fair fashion. Voor mij een nieuwe wereld waar nog veel over te leren valt.

Zo kom ik dus elke keer weer nieuwe dingen tegen en probeer ik zoveel mogelijk bewust en eerlijk te doen.

Ik word blij van dit leven en neem jullie graag mee op mijn verdere reis en zoektocht naar #gezondheid, #voeding, #duurzaamheid en #lifestyle. Van leuke en lekkere recepten tot nieuwe ontdekkingen en vraagstukken. Gewoon alles wat mij aan het denken zet of dat ik gewoon graag met je wil delen. The Life I Want.

Leuk dat je meeleest!

 

Nikkie Freeke
Nikkie Freeke, 30 jaar, ondernemer, muzikant en foodie. Ik hou van reizen, mooie nieuwe plaatsen en culturen ontdekken en nieuwe herinneringen maken. Bewust keuzes maken en je leven niet zomaar over je heen laten komen is voor mij #thelifeyouwant. Kiezen voor wat je wilt, focus en aandacht op datgene dat je wilt bereiken. Zelf ben ik momenteel vooral bezig met gezonde #voeding, #duurzaamheid en #lifestyle dus dit zullen onderwerpen zijn die regelmatig in mijn blogs terug te vinden zijn.

    Comments are closed.

    This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  More