Met het oog op duurzaamheid vind ik het altijd leuk om te kijken of ik zo veel mogelijk onderdelen van groenten en ander voedsel kan gebruiken. Zo hebben wij zeker 1x per week restjes op de planning. Dan zoek ik alle groenten en andere restjes bij elkaar en maak daar een zo lekker mogelijk gerecht van en meestal lukt dat nog goed ook!
En ik denk zelf nog een stapje kleiner. Hoe kan ik mijn groente zo efficiënt mogelijk gebruiken zodat ik zoveel mogelijk op kan eten en zo min mogelijk afval genereer.
Nu blijkt dat sommige dingen die voor mij heel normaal zijn, voor andere niet zo vanzelfsprekend zijn dus die wilde ik graag even met je delen.
Broccoli stronk
Ik snijd zelf altijd ook de hele stronk van de broccoli fijn. Nu kwam ik er dus achter dat deze vaak wordt weggegooid omdat niet iedereen weet dat je deze gewoon kunt eten! Dat is zonde natuurlijk.
Broccoli is supergezond en door juist ook de stronk te eten is je portie broccoli een stuk groter. Win-win zou ik zeggen!
Ik snij meestal het onderste stukje van de stronk een stukje af, en vervolgens snij ik de stronk in kleine blokjes. Zo kun je het gemakkelijk door je curry of soep doen en heb je dus extra groente in je gerecht.
Lente uitjes
Bij lente uitjes is er vaak twijfel, wat kun je nu wel eten en wat niet?
Ik ga je helpen: je kunt alles eten!
Zelf snijd ik alleen het kontje er even af. Het witte en het lichtgroene gedeelte van het lente uitje zijn sterker van smaak en hebben een stevigere structuur. Dit is vaak lekker door gerechten heen. Het donkergroene gedeelte vind ik juist weer lekkerder om als garnering toe te voegen wanneer je het het gerecht serveert.
Aardappels schillen?
Aardappels hoef je niet per se te schillen. Dat bespaart je heel wat tijd in de keuken dus!
Je hoeft ze alleen even te wassen en de eventuele groene plekken en uitlopers te verwijderen.
In die groene plekken en uitlopers zit namelijk de stof solanine. Als je hier heeeeel veel van binnenkrijgt dan kun je last krijgen van braken, koorts, hoofdpijn en lusteloosheid. Maar dan moet je er wel echt veel van binnenkrijgen hoor!
Solanine ontstaat door de invloed van licht. Bewaar je aardappels daarom dus op een donkere plek om zoveel mogelijk uitlopers te voorkomen.
Prei
Net als bij de lente uitjes is er bij de prei vaak veel onduidelijkheid over wat je wel en niet kunt eten. Ook bij de prei kun je alles eten! Snijd ook hier alleen de haarworteltjes aan de onderkant eraf en eventueel wat stukken van de bladeren die er niet goed uit zien.
De structuur van de donkergroene bladeren is wel wat harder dan het lichtgroene en witte gedeelte maar kan net zo goed gegeten worden. Was je prei nog even goed om zandresten te verwijderen.
Bleekselderij
Dat je de stengels kunt eten vinden we allemaal logisch. Maar ook de blaadjes van de bleekselderij kun je eten. Check wel even of ze er groen en fris uitzien. Als je ze even goed wast kun je ze vervolgens gebruiken als smaakmaker voor soepen, sauzen en bouillon.
Gember
Gember is de laatste jaren heel populair geworden. Zeker ook door de bekende gemberthee die je nu overal kunt bestellen. Je kunt op internet allerlei truucjes vinden om de schil te verwijderen maar je kunt jezelf heel wat gepriegel besparen. De schil van de gember kun je namelijk gewoon laten zitten en eten. Was je gember wel even goed van te voren.
Als je een heel oud stukje gember hebt is het soms wel lekkerder om de schil er even af te halen. Hoe ouder de schil hoe bitterder de smaak namelijk.
Wie weet heb je hier nog een tip uit gehaald die je nog niet kende!