bewustzijnFoodGezondheidLifestyle

Opstaan met koffie

Lekker wakker worden met een kopje koffie in de ochtend.
Ik heb zelf dit ritueel eigenlijk nooit echt zo gekend, al vind ik koffie heerlijk. Voor velen is koffie in de ochtend echter dé manier om wakker te worden. 

Maar wist je eigenlijk dat het helemaal niet zo slim is om meteen als je wakker wordt koffie te drinken? 

Wanneer je wakker wordt heeft je lichaam namelijk tijd nodig om wakker te worden en maakt het cortisol aan. Dit is het hormoon wat je innerlijke klok regelt en wordt ook wel het stresshormoon genoemd. 

Zodra je wakker wordt is je cortisolgehalte zeker een uur lang op z’n hoogst. Wanneer je tijdens dit proces koffie drinkt verstoor je het natuurlijke proces in je lichaam. Door direct na het wakker worden koffie te drinken, train je je lichaam om op cafeïne te vertrouwen in plaats van op je lichaamseigen cortisol.  

Het zorgt niet alleen voor slaperigheid als er geen cafeïne je lijf binnenkomt, je lichaam bouwt na verloop van tijd ook tolerantie voor de cafeïne op. Hierdoor wordt het minder effectief, en heb je dus eigenlijk weer meer koffie nodig.

Maar zoek je dan toch een momentje waarop je ’s ochtends toch wel lekker van je favoriete bakkie pleuâh (koffie op z’n Haags) kunt genieten. Doe het dan eventueel tussen 09:30 – 11:30u, uitgaande van dat je tussen 07:00u en 08:00u opstaat, en zorg er dan voor dat er minimaal 1,5 uur tussen je 1e en 2e kop koffie zit.

Het zal misschien even wennen zijn, zeker voor de echte koffieliefhebbers, maar na een poosje zul je merken dat je minder koffie nodig hebt voor hetzelfde effect.

Zelf drink ik vaak maar 1 kopje koffie op een dag, ergens na de lunch. Die drink ik super bewust en daar geniet ik echt met volle teugen van.

Leuke weetjes over koffie:

  • Volgens onderzoeksdata heeft een cafeïne-inname van 400mg per dag geen schadelijke effecten op de gezondheid. Dit komt neer op 4 kopjes koffie per dag.
  • Koffie kan de stoelgang bevorderen. Bij sommige mensen heeft koffie een stimulerende werking op de peristaltiek (de knijpende beweging) van de dikke darm.
  • Er zijn steeds meer wetenschappelijke aanwijzingen waaruit blijkt dat het drinken van 400ml koffie per dag voor vrouwen en 500ml koffie per dag voor mannen, het risico op hartziekte, beroerte en diabetes type 2 verlaagt. [1,2,3,4]
  • De manier van koffie zetten kan ook nog verschil maken in hoeveel kopjes koffie je op een dag verantwoord kunt nuttigen. Dit heeft te maken met de hoeveelheid cholesterol. Ongefilterde koffie kan het cholesterolgehalte verhogen. Filterkoffie heeft dit effect niet. Deze eventuele cholesterolverhoging is toe te wijden aan de aanwezigheid van de stoffen cafestol en kahweol die van nature in koffie-olie aanwezig zijn, en bij sommige zetmethoden in de koffie terechtkomen. Dit is het geval bij kookkoffie, cafetière koffie (french press), Turkse en Griekse koffie.

    Koffiezetmethodes met het
    laagste cafestol gehalte: gezet met een papier filter, koffiepads, oploskoffie, percolator. Hiervan kun je ongeveer 4 kopjes koffie per dag drinken.

    Koffiezetmethodes met een
    matig cafestol gehalte: Espresso &  koffie van cups. Hiervan kun je 2 a 3 kopjes koffie per dag drinken.

    Koffiezetmethodes met een
    hoog cafestol gehalte: Koffie gezet met een french press (1 kopje per dag) en kookkoffie (koffie zonder filter). Van kookkoffie wordt afgeraden om het te drinken.

Ook leuk om deze twee fabeltjes nog even te ontkrachten:

  1. Er wordt vaak gedacht dat koffie uitdrogend werkt. Dit is gelukkig helemaal niet waar. De cafeïne in koffie zorgt wel voor een snellere uitscheiding van vocht, maar niet voor meer uitscheiding van vocht. Het drinken van een aanbevolen hoeveelheid koffie op de dag (max. 4 kopjes koffie) heeft dus geen nadelig effect op je vochtbalans. Je mag koffie dus gewoon meetellen om aan je dagelijkse aanbevolen drinkhoeveelheid van 2 liter vocht te komen. Dat is dan weer mooi meegenomen toch?
  2. Koffie werkt ook niet ontnuchterend. Nog zo’n leuk fabeltje over koffie.
    Koffie werkt niet neutraliserend op alcohol. Het alcoholpromillage in het bloed wordt niet verminderd door het drinken van koffie. 

 

Wellicht dat deze weetjes over koffie jou ook meer bewust hebben gemaakt. Ik vind bewustwording altijd heel leuk en interessant. Zo kun je bewust een keuze maken en is zoiets als koffie drinken niet gewoon maar een routine of een onbedachtzame handeling die is aangeleerd.

 

[1] Agardh et al, 2004 [2] Arnlov & Vessby, 2004 [3] Keijzers et al, 2002 [4] Van Dieren et al, 2009

Nikkie Freeke
Nikkie Freeke, 30 jaar, ondernemer, muzikant en foodie. Ik hou van reizen, mooie nieuwe plaatsen en culturen ontdekken en nieuwe herinneringen maken. Bewust keuzes maken en je leven niet zomaar over je heen laten komen is voor mij #thelifeyouwant. Kiezen voor wat je wilt, focus en aandacht op datgene dat je wilt bereiken. Zelf ben ik momenteel vooral bezig met gezonde #voeding, #duurzaamheid en #lifestyle dus dit zullen onderwerpen zijn die regelmatig in mijn blogs terug te vinden zijn.

    Comments are closed.

    This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  More