DuurzaamheidLifestyle

Elke kleine stap is er één!

Zoals je misschien al weet hou ik enorm van reizen. Samen met mijn vriend heb ik al veel mooie plekken kunnen en mogen bezoeken. Een andere omgeving, andere culturen, nieuwe keukens ontdekken en het liefst de mooiste natuurgebieden bezoeken.

En wanneer ik daar dan zo gelukkig en genietend rondwandel word ik helaas toch ook vaak uit deze mooie reis bubbel gehaald. Soms is het wat verborgen, maar soms kun je er ook echt niet omheen. Afval, er lig soms echt overal afval.

Dat raakt me. Hoe kan dit? Hoe kan er zo nonchalant omgaan worden met datgene wat ons eigenlijk juist het meest kostbaar is? 

Zelf ben ik hier steeds meer mee bezig: Hoe kan ik hier zo min mogelijk aan mee doen? Welke dingen kan ik in ons huishouden of in mijn dagelijkse bezigheden gemakkelijk aanpassen zodat ik toch een beetje beter zorg voor de natuur en de mooie wereld waarin we leven?

Stapje voor stapje heb ik leuke nieuwe producten ontdekt die een meer bewuste keus zijn, en het lijkt me leuk om deze met je te delen. Sommige ken je wellicht al, andere zijn misschien toch nog nieuw.

 1. Groente & fruit zakjes meenemen naar de supermarkt
  Het is een hele simpele, en daarom was dit misschien ook wel een van de eerste dingen die ik heb aangepast. Je kunt tegenwoordig in alle supermarkten van die netjes kopen voor je groente en fruit. De verszakjes. Dit zijn netjes die je kunt hergebruiken. Super toch? Grote supermarktketen die ook meedenken met kleine veranderingen. Super belangrijk dat juist ook zij dit soort veranderingen door gaan voeren.

  Alleen nu zijn de meeste verszakjes in de supermarkten van nylon. En of dit nu veel beter is dan plastic is ook weer een vraag. Maar het gaat in dit verhaal vooral om het bewust hergebruiken. Een eenmalig plastic zakje tegen een herbruikbaar netje.

  Ik heb zelf leuke biologisch katoenen zakjes van de ekoplaza, die zijn dus niet van nylon.
  Dus mocht je van plan zijn om gebruik te gaan maken van verszakjes en geen nylon zakjes willen gebruiken. Dan is het misschien een idee om van te voren eerst even uit te zoeken waar je bijvoorbeeld een biologisch katoenen zakje kunt scoren.

  Tip: kies een boodschappentas die je elke keer weer gaat gebruiken en bewaar je verszakjes hier standaard in. Zo heb je ze altijd bij je als je boodschappen gaat doen.
 2. Bamboe wattenstaafjes
  Dit was voor mij een kleine verandering, maar super simpel in de uitvoering. Bijna alle wattenstaafjes zijn namelijk gemaakt van plastic dus ik ging op zoek naar een andere variant. Met als resultaat dus de bamboe wattenstaafjes. Toen ik er mee begon kon ik ze vooral online vinden maar tegenwoordig vind je ze ook in de schappen van bijvoorbeeld de Etos, Holland & Barrett, Ekoplaza en de Waar.
 3. Shampoo bars
  Hier had ik al wat over gehoord en gelezen en was er zelf erg benieuwd naar. Ik deed mijn eerste bestelling van shampoobars.nl en was eigenlijk meteen wel verkocht. Ik moest er wel een beetje aan wennen omdat je natuurlijk niet meer makkelijk wat shampoo prut uit een plastic fles door je haar smeert. Zelf heb ik ook nog een conditioner bar en er bestaan ook body bars. Omdat ik nog een voorraadje body wash had liggen dat ik gekregen had maak ik die eerst op maar daarna ben ik ook zeker benieuwd naar de body bar!
 4. Deo in een kartonnen potje
  Deze drie items zitten wel aardig met elkaar verweven. Allemaal spulletjes voor in de badkamer. Maar ook over deze deo ben ik heel enthousiast! Ik gebruikte zelf namelijk altijd een spuitbus maar had de laatste tijd het gevoel dat ik dan aan het eind van de dag nog een keer wat op wilde spuiten omdat ik het idee had dat ik begon te ruiken. Toen hoorde ik over lekkerineenpotje, een zachte smeerbare deo uit een kartonnen potje. Super verantwoord dus. Sinds ik hem gebruik ben ik er niet meer mee gestopt want het werkt voor mij echt super goed. ’S ochtends 1x smeren en ik heb de hele dag frisse oksels.
 5. Menstruatiecup
  Oke hier hebben mannen even niet zo veel aan, tenzij je het natuurlijk als tip door wilt geven aan je/een vriendin. Dit is er wel eentje waar ik vaker over na heb gedacht. Maar nu ik steeds meer producten aan het verduurzamen was, was ik het ook echt totaal niet meer eens met de hoeveelheid tampons die je er in een jaar doorheen jast. 1 cup waar je 2 jaar mee kunt doen, staat geloof ik gelijk aan 528 tampons. Dis zo kwam ook ik uit bij de menstruatiecup. Het was voor mij wel echt even wennen maar je krijgt er ook wel weer veel voor terug. Hij kan namelijk 12 uur blijven zitten dus in de ochtend en avond verschonen is voor mij genoeg. En na een paar cyclussen ben ik er al helemaal aan gewend. Zelf gebruik ik de organicup.
 6. Herbruikbare koffiecups
  Deze heb ik nog niet heel lang geleden aangeschaft. Wij hebben thuis namelijk een Dolce Gusto koffiezetapparaat en het begon me tegen te staan dat we zoveel plastic cups weg gooiden. Nu heb ik twee RVS koffiecups die ik elke keer weer hergebruik. Voordeel daarvan vind ik ook nog eens dat ik lekkere bonen uit kan kiezen, die met de hand kan malen en daar dan heel makkelijk heerlijke koffie van kan zetten via ons apparaat. En het scheelt in je portemonnee want die koffiecups zijn altijd nog best prijzig.
 7. Bambook notitieboek
  Een uitwisbaar schrift zoals ze het zelf noemen. Dit is mijn meest recente aankoop en ik gebruik hem zowel voor thuis als voor werk. Ik kladder namelijk regelmatig tijdens een telefoongesprek van alles op een blaadje. Of ik maak even wat berekeningen of andere notities. Daarmee schoot ik best snel door simpele notitieboekjes heen. Dus toen ik deze Bambook notitieboeken tegen kwam heb ik meteen bij Bas gecheckt of hij dat ook een goed idee vond voor bij ons bij ROCKIT Music Productions. We hebben ze nu iets van twee weken in gebruik en ik ben er heel enthousiast over! Het is een notitieboekje waar je alles ook weer uit kunt vlakken. Een soort whiteboard idee dus, maar dan in een mooi stijlvol boekje van bamboe. En als ik m’n notities toch wil bewaren dan maak ik er een foto van in hun handige app. Hierin kun je alles weer heel handig archiveren en sorteren. Goed over nagedacht dus. 

Een kijkje in mijn producten keuzes dus vandaag.

Misschien kende je ze, of gebruik, je ze al. Maar wie weet nog niet en heb ik je ergens wellicht kunnen inspireren om iets bewuster om je heen te kijken. En om eventueel meer bewuste keuzes te maken. 

 

Elk klein stapje is er één.

 

Nikkie Freeke
Nikkie Freeke, 30 jaar, ondernemer, muzikant en foodie. Ik hou van reizen, mooie nieuwe plaatsen en culturen ontdekken en nieuwe herinneringen maken. Bewust keuzes maken en je leven niet zomaar over je heen laten komen is voor mij #thelifeyouwant. Kiezen voor wat je wilt, focus en aandacht op datgene dat je wilt bereiken. Zelf ben ik momenteel vooral bezig met gezonde #voeding, #duurzaamheid en #lifestyle dus dit zullen onderwerpen zijn die regelmatig in mijn blogs terug te vinden zijn.

  Comments are closed.

  This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  More